De ChristenUnie Teylingen stelt voor om voor de resterende collegeperiode tot 2014 één wethouder te schrappen uit het College van de gemeente Teylingen. Het 'wegbezuinigen' van een wethouder zou volgens de ChristenUnie de komende twee jaar mogelijk rond de 70.000 per jaar kunnen besparen. Het voorstel wordt donderdagavond 31 mei ingebracht bij de behandeling van de Kadernota 2013. Daarbij vraagt het College de gemeenteraad een aantal uitspraken te doen over het opstellen van de Begroting. Ook worden raadsfracties uitgenodigd zelf met bezuinigingsvoorstellen te komen.
De ChristenUnie noemt de bezuinigingen van de laatste jaren, de visie van het College op de eigen rol en het beperkte ambitieniveau voor de komende periode als belangrijkste redenen voor het voorstel. Zo stelt de ChristenUnie dat niet alleen in de afgelopen twee jaar er behoorlijk wat bezuinigingen zijn doorgevoerd, maar dat het gemeentebestuur ook een stevige terugtrekkende beweging heeft gemaakt op onder meer het gebied van zorg en welzijn, sport, het verenigingsleven en ondernemers. Daarnaast speelt volgens de ChristenUnie ook mee dat de drie decentralisaties, met onder meer de Wet werken naar vermogen, de AWBZ en Jeugdzorg, grotendeels op de lange baan zijn geschoven. Hier werd eerder nog een wethouder deels voor vrij gemaakt.
Fractievoorzitter Frans Nederstigt: ‘Het moet beslist niet worden gezien als een collectieve motie van wantrouwen, want de wethouders voeren netjes uit wat een meerderheid van de Raad van ze verwacht. Het is de ChristenUnie dan ook om het even welke wethouder er zou moeten vertrekken. Aan de andere kant vindt dit College wel dat verenigingen, ondernemers en mensen die extra zorg nodig hebben het vooral allemaal zelf moeten doen. Dat mag je natuurlijk best vinden, maar dan moet ook de vraag worden gesteld of je jezelf daarmee dan niet een beetje overbodig maakt. Dat punt lijkt voor een deel met dit College wel bereikt. Het zou daarom goed zijn als het College het motto, ‘meer doen met minder,’ nu ook eens op zichzelf van toepassing verklaart’.
Volgens de ChristenUnie zou het schrappen van een wethouder enkele tienduizenden euro’s op jaarbasis moeten kunnen opleveren. Nederstigt: ‘Het hangt ook een beetje af van welke wethouder je boventallig verklaart en of die wethouder dan ook nog recht heeft op wachtgeld. In sommige gevallen ga je direct al tot € 70.000 per jaar besparen. In het meest ongunstige scenario is dat pas over twee jaar. Maar zo werkt het met bezuinigingen echter wel vaker, dat merk je vaak ook niet meteen’. De ChristenUnie sluit overigens zeker niet uit dat het volgende College weer uit vier wethouders bestaat. ‘Dan moeten ze wel ook alle vier een duidelijke taak hebben in de samenleving’, aldus Nederstigt.